Rady jak na povánoční nákupy

prosince 27, 2016 Lenka Bořecká 9 Comments


Je pouze jediná věc, na kterou se po Vánocích těším (kromě Silvestra). Protože na co se těšit, když je po těch Vánocích?! Tak já se aspoň těším na ty povánoční nákupy. Skoro všude v obchodech mají slevy nebo alespoň nějaké výhodné akce. Takže by bylo docela na nic takového období nevyužít a kor pokud na Vánoce dostáváte nějaké peníze jako já. 

Nebudu vám lhát, nejsou to zrovna pohodové nákupy, když je nákupní centrum narvané lidma a obchody jakbysmet. (Ale to znáte asi všichni, že jo.) Nevím, jak to prožíváte vy, ale já nemám ráda, když je v obchodě plno lidí a stojí se řada na kabinky atd. No jasně počítám s tím, že to tak bude. Každý rok je to stejné, ale taky každý rok odcházím domů totálně vyšťavená a vyčerpaná. A někdy se ty nákupy minou i účinkem, kdy nakonec zjistím, že jsem si v tom shonu stejně nenakoupila, to co potřebuju, a místo toho si koupím věci, které zas tak nevyužiju. 

Proto jsem se letos zamyslela a sepsala pár rad, jak s těchto nákupů co nejvíc vytěžit a užít si je. Možná vám pár z nich pomůže při běhání po obchodech a ušetří vám nějaký ten čas a pár nervových situací.

Nejdřív ze všeho je potřeba si rozmyslet, co vlastně od takových nákupů očekáváte. Ono stanovisko, s jakým půjdu nakupovat, je docela zásadní věc. Buď si chci udělat radost a nakoupit věci, které mi v obchodu padnou do oka, a nebo na to půjdu sofistikovaně a budu se snažit, co nejúčelněji využít peníze, a odnést si věci, které fakt využiju a potřebuju ( no jo zas ten ekonom vě mě. :D). Já jsem letost zvolila tu druhou možnost, protože z předešlých roků mám tu zkušenost, že jsem sice utratila skoro všechny peníze, ale nakonec se ukázalo, že některé věci byly unáhlená koupě a zbytečně mi ležely ve skříni. Což je pro mě docela nežádoucí. :D

Není od věci si sepsat seznam věcí, které potřebujete a chcete pořídit. To vám v obchodech ušetří notnou dávku přemýšlení po čem sáhnout a co si teda vlastně koupit. Mě to docela pomáhá v tom, že nepodléhám zbrklému nakupování všeho, co se mi líbí. Protože ne všechno, co se mi líbí, nutně potřebuju. Docela mi tento rok pomohl wishlist, který si v průběhu roku sepisuju. Tak jsem nakoupila jak věci, které potřebuju, tak věci, které zas tak nepotřebuju, ale chtěla jsem je. :)

Asi nejdůležitější věc, kterou při nákupech potřebujete, jsou peníze. :D No jasně! Ale nejen je mít, ale taky s něma hospodárně nakládat. Proto radím si ještě před tím, než vyrazíte do džungle odchodů, sednout a aspoň si promyslet, kolik na co chcete minout. Já si v hlavě vždycky sestavím takový menší rozpočet, protože u některých věcí, které chci, vím jak se pohybuje cena. Takže zhruba předem vím kolik za co dám. Docela to pomáhá mít přehled o tom, kolik jste už utratili a kolik vlastně ještě utratit můžete.

Jedna věc, která se může lehko stát při takových nákupech, je to, že ztratíte nervy. Proto doporučuju jít na nákupy ve vyzbrojení dobré nálady a vnitřní pohody. Nestojí za to si ničit den přeplněným nákupním centrem, pokud to nemáte rádi. V dobrém rozpoložení jsou nákupy mnohem lepší, než když jste vzteklý na celý svět a nakupujete, jenom proto, abyste si teda něco odnesli, když už jste tam. 

Záležitost, která by se také neměla podcenit je vhodný parťák na nákupy. Je potřeba si s sebou vzít osobu, která vám dokáže poradit, je ochotná vám sem tam podržet tašku, trpělivě na vás bude čekat před zkušební kabinkou, zvedne vám náladu, když vás nakupování přestane bavit a hlavně vás neotráví. No není vhodné s sebou brát jen tak někoho. :D Já na tyto nákupy chodím s mamkou a ségrou, a většinou to dopadne tak, že jsme všechny stejně otrávené. :D

Letos musím ale dodat, že jsem si nákupy docela užila a pořídila si věci, které opravdu potřebuju a které mi udělaly radost. Možná je to tím, že jsem to měla promyšlené a nebo taky tím, že jsem měla prostě šťastnou ruku. Doufám, že vám mé rady aspoň nějakým způsobem pomůžou a nebo nad nimi strávíte příjemnou chvilku čtení. :)

Jak to máte s povánočními nákupy vy? 

Vaše Lenka z Awakened Dreamer

You Might Also Like

9 komentářů:

  1. Milujem povianočne zlavy, vždy si dobre nakupim :)
    Srdečne ťa pozývam na giveaway na mojom blogu ❤

    OdpovědětVymazat
  2. pekny clanok :) dufam, ze vianoce dopadli podla predstav :)
    Pozyvam na narodeninovu GA o Lancome, Biodermu a Dermacol tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/12/narodeninova-ga-lancome-bioderma.html

    OdpovědětVymazat
  3. Zítra jedu do nákupního centra v Praze a pojede semnou můj přítel, který mi ochotně tašky vždy drží. Těším se, že si nakoupím nějaké svetry apod. Hodlám toho nakoupit celkem dost, ale jestli budou na mě čekat nějaké super kousky to ukáže až zítřek :-)
    SimonetaBlog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak držím palečky ať máš co nejlepší nákupy a ať ulovíš něco parádního!! :) Jinak máš skvělého přítele jestli to s tebou všechno absolvuje, klobouk dole. :D :)

      Vymazat
  4. Ja sa chystám na povianočné nákupy zajtra. Vlastne tam idem len s maminou, lebo si potrebuje nejaké veci kúpiť, takže ja si kúpim len niečo, čo mi cvrnkne do nosa :). Snáď tam nebude milión ľudí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snad ne, ale moje zkušenosti jsou, že lidi blázní po ánocích v obchodech :D tak ať se nákupy vydaří :)

      Vymazat
  5. Nákupy milujem, je mi jedno, či majú zľavy alebo nie. Ak sa mi niečo páči, čo nebýva často, musím to mať.

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat