Můj týden kávy

října 08, 2016 Lenka Bořecká 5 Comments


Miluju kávu. Tento týden jsem to pochopila víc, jak jindy. Je to zvláštní, protože obecně se doma moc kávu nevařím, jeden z důvodů je asi to, že ta rozpustná se vedle opravdové kávy nemůže ani postavit. A taky proto, že jsem tak trošku líná si koupit kapsle do kamarádčiného kávovaru, co máme na bytě. No co si budem vykládat, já si kávu stejně nejvíc užiju v nějaké designové kavárně, kde to úžasně voní a tu kávičku mi někdo připraví. Proto je pro mě týden kávy jako stvořený.

Letos jsem to pojala docela ve "velkém". Vyrazila jsem hned do tří kaváren, kde jsem se pustila do speciálních káv na mlýnku v rámci týdne kávy. Píšu ve velkém, protože týden kávy u mě v minulých letech vypadal asi tak, že jsem šla jedno odpoledne do kavárny a to byl můj celý výlet po kavárnách. No letos jsem se rozhodla, že si to maximálně užiju, jak jen mi to moje časové podmínky dovolí. Věřím, že další rok toho navštívím víc.

Moje první (úterní) zastávka byla v kavárně Atlas, což je taková kavárničková stálice v oblasti brněnských kaváren. Atlas jsem si oblíbila pro jeho barevné a hravé tapety na stěnách s motivy rostlin a zvířat. Celkově kavárna působí vzdušně a světle, protože celou jednu stranu prostoru tvoří prosklená stěna. 
Na mlýnku v rámci týdne kávy měli dvě kávy (název té druhé už si bohužel nepamatuju). Já jsem si dala Filicori, která slibuje jemnou, ale přesto plnou chuť. Kyselost kávy má být střední až nízká, tato káva mající jemné aroma nabízí zajímavé tony hořké čokolády a vanilky. Ne že bych byla takový znalec kávy, však to znáte - Google. No já tuhle definici kávy musím jenom potvrdit, sama bych se k tomu takto nikdy nevyjádřila, ale pravda je že tony hořké čokolády jsem tam cítila a kyselost je opravdu nízká. Celkově bych řekla, že je to jedna z hořčích káv, co jsem kdy ochutnala.

Další zastávka (čtvrteční) byla v kavárně Placzek, kam obvykle chodíváme na máslový ležák. Už bylo půl osmé večer a tato kavárna nás doslova zachránila, protože jsme chtěly jít původně do Melounového cukru, kde to bylo beznadějně obsazené, pak že teda půjdem do Fusion, kde měli jenom do osmi. Tak jsme nakonec skončily v Placzekovi. Musí naprosto kriticky uznat, že jim trvalo docela dlouho než náš obsloužili, už jsme chtěly skoro odcházet. No naštěstí to pak vykompenzovali opravdu rychlým servisem po objednání.
Tady jsem ochutnala kávu Horizont, která je směsí kávy pěstované v Kolumbii a Brazílii. Kyselost této kávy je střední, rozhodně mi přišla kyselejší než Filicori v Atlase. Tato káva nabízí tony čokolády, arašídů a zralého ovoce. Chuť kávy mi přišla dobře vyvážená, dle mého názoru měla dobrý přelom z kyselosti do hořkosti.

Poslední zastávka (páteční) v rámci mého týdne kávy je v Punktu. Tohle je ultra roztomilá, malá kavárnička, kterou mám kousek pod barákem. Už jednou jsem tam byla a zamilovala jsem si to. Je to tam opravdu maličký, ale kombinace dřevěných, jakoby neopracovaných stolů, velkého pultu, za kterým se servíruje káva a designových lustrů nad pultem působí velmi útulně. A navíc miluju v jakých rozkošných, zelených šálcích kávu servírují.
V Punktu jsem ochutnala arabicu z Keni. Ta, bych řekla, že byla asi nejkyselejší ze všech káv, co jsem tento týden ochutnala, a asi mi taky chutnala nejvíc. Káva byla taková příjemně jemná. V kávě můžete najít tony ovoce jako citrusy, rybíz ale taky jasmínu. Prostě byla výborná.

Za mě by mohly být týdny kávy i častěji než jednou za rok. Týden kávy mi vždycky pomůže přeladit z léta na studený podzim. Ale i studený podzim se dá dobře zvládat s šálkem horkého, voňavého a výborného kafe v ruce.

A jaký byl váš týden kávy??

Awakened Dreamer



You Might Also Like

5 komentářů:

  1. Leni, to jsi pojala tedy opravdu ve velkém! Já byla akorát v rodné Kroměříži v kavárně Velo Café a konečně jsem zkusila ten slavný V60 filtr. Bylo to super :) A pak jsem měla vypsaných spoustu akcí v Brně v diáři, ale dostala jsem se až na tu páteční na Slovaňáku a tam to stálo za prd. Tak jsme šli s přítelem do Brunche's, nově otevřené kavárny / bistra :) Ale já nemusím Mitas týden kávy, do kaváren chodím pořád, miluju to a kávu miluju nejvíc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký je ten V60 filtr? to jsem ještě tedy nezkoušela :) jak říkáš, taky kávu miluju. Taky furt trajdám někde po kavárnách, ale tohle jsem brala jako jakousi sváteční příležitost si takhle dopřát bez výčitek. :D V Brunche´s jsem ještě nebyla, takže moc díky za typ Aničko. :)

      Vymazat
  2. Super tipy na kavárny v Brně. :) Já, jelikož bydlím v Praze, chodím na kafe jenom sem, a máme tu na výběr z takového množství kaváren, že jsem bohužel ještě nestihla všechny vyzkoušet. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Prahu mám taky v hledáčku, už jsem tam navštívila Cacao, kde mají ty vyhlášený snídaně. A až se tam zas někdy dostanu, tak doufám, že navštívím něco dalšího. :) Každopádně až se někdy dostaneš do Brna tak neváhej a ozvi se, ráda doporučím i něco dalšího. :)

      Vymazat
  3. ja som tiež kávičkár :) u nás sme mali taký deň kávy ale nezúčastnila som sa lebo som nemohla :P super fotky vyzerá to, že to stálo za to a tiež súhlasím že doma spravená káva nie je taká ako z kaviarne :P

    OdpovědětVymazat